2006-03-14

Polis eller vad ska det heta?

Jag har suttit och funderat på vilka som är poliser? När man är ute i stadens vimmel en fredagsnatt är de man ser inte poliser som upprätthåller ordningen utan Ordningsvakter och Entrevärdar. Övervakning för att skydda egendom är inte häller poliser som sköter utan Securitas(Falk), Grannsamverkan och Medborgargarden. Om man skulle drabbas av en stöld eller ett inbrott är det Försäkringsbolaget man blir hänvisad att kontakta.

Nu senast kommer förslag att ordningsvakter skall övervaka skoterlederna. Åt vilket håll går detta, vad ska poliserna göra i framtiden?
Då Utredare och advokater tar hand åt brottsutredningarna.
Då Ordningsvakter och Fartkamror tar hand om övervakningen och trafikförseelser.
Då Datatekniker övervakar internet brottsligheten.
Då Människor känner sig otrygga när de både är i som utanför hemmet.

Vart tog polisen vägen? Det är en fråga som fler och fler kommer ställa. I Glesbygdskommunerna är frågan redan ställd för många år sedan, då närpolisen gick i pension.
Nu kommer polisen kl. 10-12.30 varannan tisdag, och kontrollerar hastighetsgränserna (alltid på samma ställe). Vilket förtroende skapar detta för poliskåren och vilken respekt får de. Svaret är att de får varken eller. Människor som är mer rädda för polisen än de är tacksamma för att de finns. Detta eftersom man upplever polisen som någon som förstör för en då man får en böteslapp för en fortkörning än den som hjälper än med att reda ut inbrottet man har råkat ut för när man varit borta över helgen.