2006-03-04

LO behöver konkurens

Varför är det monopol ställning innom fackförenings branchen. Varför går det inte driva en fackförenings rörelse bättre för arbetarna än vad LO gör?
De gångerna LO gått ut i strejk har det endast drabbat oskyldiga utan att haft någon större påverkan för den enskilda arbetaren. Tag Kommunals strejk här om året till exempel, många arbetsgivare sparade pengar på strejken (pga övertids och vikarie stoppet) som infördes. Men de ordinarie gick till jobbet halvsjuka bara för att verksamheten skulle fungera. Vad fick man ut av det, ett lika "dåligt" avtal som man gick ut i strejk för om inte sämre.
LO är till för arbetarna heter det enligt dem. Hur kommer det sig då, att deras medlemar är de som mår sämst på sitt jobb, att kvinnor och ungdomar fortfarande löne diskrimeneras på arbets marknaden, att avgifterna är så höga att inte alla har råd att vara med?
Men avgifterna springer ju rakt in i LO-borgen och gynnar de som för länge sedan glömt hur det är att jobba inom fabriksindustrin eller inom barn- och älderomsorgen (om de änns någon gång jobbat, eller kännt någon som jobbat, inom ett traditionellt "LO-jobb".

1 Comments:

Blogger Jonas Rask Samuelsson said...

Hola! Bien Venuew welcome to Blogsosfären!

Frågan om att starta ett eget fackförbund har funnits länge inom CUF och den finns med lite här och där. Några tankar är en federalistisk modell som inriktar sig på att vara paraply utan att det centralt förhandlas...jadajadajada ... Hoppas Skotern går fint!

12 mars, 2006 10:42  

Skicka en kommentar

<< Home