2010-08-24

Skolan ett hot mot demokratin?

Skolornas ovilja att släppa in politiska partier är ett hot mot demokratin, eller?? Många skolor vägrar släppa in politiska partier innanför skolans väggar. Idag skriver alla politiska studentförbund på DN debatt om hur man vägras att släppas in på universitet och högskolor. Saken är den att det är minst lika illa på många av Sveriges gymnasier och högstadier.

Dagens politiker förakt och avstånd mellan väljare och oss lite mer partiaktiva är redan idag för stort. Hur kommer skolfrågorna och och studentfrågorna upp på den politiska agendan i kommunerna om politikerna stängs ute från att prata med dem som studerar och lever på under existensminimum som man måste när man läser på universitet. För att inte tala om hur viktigt det är i kommunen att underlätta för byggande av billiga bostäder i närheten av högskolor och stadscentrum.

Varför är det så svårt att komma in på skolorna. Jag tror på två anledningar, bekvämlighet och rädsla. Bekvämligheten för att de känner att man måste vara så attans rättvisa att alla partier skall få lika mycket tid på skolan, inte ge plats åt de som vill lyssna på eleverna av egen vilja utan organiserad inbjudan och storevent. Dels är skolorna så rädda att andra partier som av skolledningen anses som olämpliga kommer till skolan att de väljer att stänga ute alla partier, vilket i slutänden slutar med att bara de extrema partiernas information kommer igenom utan att ges utrymme för diskussion och bemötande av deras argument.

Hur säkerställs studenters och elevers samhällskunskaps- och demokratikunskaper om de inte får möjlighet att prata med kommunalapolitiska företrädare?